Amerikai ananászos csirke
Hozzávalók:
4 csirkecomb vagy 2 nagy mell
1 dl tejszín
liszt
só
bors
50 g vaj vagy margarin
2-3 ek. olaj
8 karika ananász
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A húst megmossuk, bőrét lehúzzuk – ha combból készítjük, kettévágjuk, ha mellből, kicsontozzuk -, és sóval, őrölt borssal ízesített
lisztbe forgatva a felhevített vaj és olaj keverékén hirtelen mindkét oldalán megpirítjuk. Lefedjük és mérsékelt tűzön pároljuk.
Az elfőtt lét az ananász levével pótoljuk.
Ha a csirke megpuhult, előmelegített tálra szedjük és elkészítjük a mártást: az ananászt felkockázzuk, átforrósítjuk a pecsenyelében,
hozzáadjuk a tejszínt, ha szükséges utánasózzuk, borsozzuk és éppen csak összerottyantjuk. Az ananászt a hús köré halmozzuk,
leöntjük a mártással, tetejét meghintjük vágott petrezselyemmel. Azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Baszk csirke
Hozzávalók:
8 csirkecomb
100 g füstölt, húsos szalonna
2 nagy fej hagyma
500 g hámozott paradicsom
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
2 dl száraz fehér bor
50 g paradicsompüré
5 cl brandy vagy vodka
só, bors
Elkészítés:
A csirkecombokat megmossuk, bőrét lehúzzuk, besózzuk, fél óráig állni hagyjuk. Egy mély tűzálló tálat kibélelünk a vékonyra
szeletelt szalonnával, tetejére a nem túl vékony karikára vágott hagymát tesszük, majd a csirkecombokat. Meghintjük borssal,
mellédobjuk a fokhagymát, babérlevelet, ráöntjük az olajat és bort, betakarjuk a felkarikázott paradicsommal, lefedjük és sütőben
(180 °C, kb. 1 óra) puhára pároljuk.Ekkor kiszedjük a léből a csirkecombokat, tálra rendezzük és melegen tartjuk. A levéből a
babérlevelet és a szalonnát eltávolítjuk, a többit áttörjük vagy összeturmixoljuk, egy kis lábosba öntjük, szükség szerint
paradicsompürével dúsítjuk és erős tűzön mártássűrűségűre beforraljuk. Ha kell utánasózzuk, végül a csirkecombokra öntjük.
Merőkanálban felhevítjük az alkoholt, meggyújtjuk, a mártás tetejére öntjük, és ha a láng kialszik, azonnal tálaljuk.
Még mutatósabb ha a „gyújtogatást” az asztalnál végezzük.
Semleges körítés, pl. burgonyapüré, krokett vagy vajas párolt rizs illik hozzá. A kisült szalonnaszeletekkel díszítjük.
Jó étvágyat!
Betyár csirkepörkölt
Hozzávalók:
1 csirke (1,2-1,3 kg)
2 nagy fej hagyma
1 kk. enyhén csípős pirospaprika
250 g gomba
2 gerezd fokhagyma
1 kk. paradicsompüré
só, olaj
Elkészítés:
A csirkét megmossuk, feldaraboljuk. A megtisztított, finomra vágott hagymát az olajban üvegesre pároljuk, a tűzről lehúzva
hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, valamint a paradicsompürét, végül a csirkedarabokat. Összekeverjük és néhány
percig erős tűzön pirítjuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön kb. 15 percig pároljuk (ha a levét elfőné, kevés vízzel pótoljuk), ezután
mellédobjuk a szeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, fedo alatt készre pároljuk és rövid lére sütjük. Nyáridoben zöldpaprika és
paradicsomszeletekkel, petrezselyemlevéllel díszítve tálaljuk.
Galuska, sós vízben fott burgonya, párolt rizs kívánkozik mellé.
Jó étvágyat!
Nápolyi csirke specialitás
Hozzávalók:
1 csirke (1,2-1,4 kg)
2 dl húsleves kockából
olaj
40 g vaj vagy margarin
1 nagy érett, hámozott paradicsom
4 nagyobb húsos paprika
1 darabka cseresznyepaprika (vagy 1 kisebb csípos hegyes paprika)
1 csokor petrezselyem
2 babérlevél
1 ágacska rozmaring
2 gerezd fokhagyma
liszt
só, bors
Elkészítés:
A paprikát megmossuk, megtöröljük, a sütőben megsütjük, héját lehúzzuk, kicsumázzuk és felkockázzuk.
Amíg a paprika sül, a csirkét megmossuk, daraboljuk, sóval, borssal ízesített lisztbe forgatjuk, kevés felforrósított olaj-vaj
keverékén mindkét oldalán hirtelen megkapatjuk. Hozzáadjuk az egészben hagyott fokhagymát, a babérlevelet, a felkockázott
paradicsomot és a sültpaprikát, a rozmaringot, a csípős paprikát, aláöntjük a bort vagy a húslevest és fedő alatt puhára pároljuk,
majd rövid lére sütjük. Ha kell utánasózzuk, borsozzuk. Előmelegített tálra azonnal tálaljuk.
Megjegyzés: kellemesen csípősnek kell lennie! Párolt, petrezselymes rizst adunk mellé.
Jó étvágyat!
Csirke diómártásban
Hozzávalók:
1 nagyobb csirke (1,3-1,4 kg)
350g vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, karalábé)
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, szemes bors
4 szem szegfűszeg
300g dióbél
25g vaj
Worcester szósz
Elkészítés:
A csirkét megmossuk. Egy nagyobb fazékban forraljunk fel annyi vizet, hogy a csirkét majd ellepje (az a legegyszerűbb módszer, ha
a csirkét fazékba tesszük, ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje és még fél litert, ami majd a főzés során elpárolog, aztán a csirkét
kivesszük a fazékból), tegyük bele a megtisztított, megmosott, nagyobb darabokra vágott leveszöldséget, a szegfűszeggel megtűzdelt,
megtisztított hagymát, a teatojásba zárva a borsot és a fokhagymát és lassú tűzön forraljuk 20 percig. Ekkor beletesszük a
feldarabolt csirkét és éppen csak gyöngyöző forrás mellett puhára főzzük. (Azért fordított a főzési sorrend, mert az a cél,
hogy a hús maradjon ízletesebb, és lényegtelen, hogy a leves gyengébb lesz.) A csirkedarabokat szűrőkanállal óvatosan kiemeljük a
levesből, a húst a szárnyak és a combok kivételével kicsontozzuk és melegen tartjuk.
Elkészítjük a diómártást: egy kisebb lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáadunk egy kevés darált diót (6-8 szép féldiót félreteszünk
a díszítéshez), egy kevés húslevest, jól elkeverjük, majd váltakozva a diót és ismét a levest – azért ilyen adagokban, mert nem
tudjuk előre kiszámítani, mennyit vesz fel a dió. Mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve közepes sűrűségű mártást főzünk belőle.
Végül egy csipet sóval és ízlés szerint (1 ek.) Worcester szósszal elkeverjük. A csirkehúst elomelegített tálra rendezzük, bevonjuk
a forró diómártással, tetejét diógerezdekkel díszítjük. A maradék mártást külön csészében, melegen kínáljuk.
Sós vízben párolt vajas rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Csirke Marengo módra
Hozzávalók:
4 csirkecomb
400 g apró gombafej
só, bors
olaj
1 dl száraz fehér bor
1 gerezd fokhagyma
2 ek. paradicsompüré vagy 200 g hámozott paradicsom
vaj
4 tojás
4 zsemle
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A húst megmossuk, szárazra töröljük, besózzuk, borsozzuk és a gombafejekkel együtt olajban megpirítjuk, utána levéből kiemeljük és
tálalásig melegen tartjuk.
A visszamaradt pecsenyeléhez hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a darabolt paradicsomot vagy a paradicsompürét, feleresztjük a borral
és közepes mártássűrűségűre beforraljuk. Levesszük a tűzről, féldiónyi vajat keverünk hozzá és melegen tartjuk. A zsemléket
meghámozzuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, vajban megpirítjuk. A tojásokat felverjük, sózzuk, forró vajban, erős tűzön, állandó
kevergetés mellett rántottának megsütjük.
A csirkét a gombával együtt előmelegített tálra rendezzük, körbe rakjuk a pirított zsemleszeletekkel, leöntjük a mártással, majd a
tojásokat a combok tetejére púpozzuk. Megszórjuk vágott petrezselyemmel, azonnal tálaljuk.
Megjegyzés: eredetileg 1-1 vékony szeletke szarvasgomba is jár a tojások tetejére.
Jó étvágyat!
Csirke pezsgőmártásban
Hozzávalók:
1 csirke (1,2-1,4 kg)
0,5 l száraz pezsgő
2,5 dl tejszín
2 tojássárgája
1 kis fej hagyma
20 g liszt
100 g vaj
só, bors
Elkészítés:
A csirkét megmossuk, feldaraboljuk, besózzuk. Egy mélyebb lábosban felolvasztjuk a vajat, elősütjük benne a csirkedarabokat,
megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, megszórjuk a liszttel, kevés borssal és apránként, állandóan keverve, nehogy a liszt
megcsomósodjon, hozzáadjuk a pezsgőt. Lefedjük és lassú tűzön – csak rázogatva a lábost – puhára pároljuk a húst, de túlfőzni nem
szabad! A csirkét kivesszük a levéből, tálra rendezzük, és vízgőz felett lefedve melegen tartjuk. Erős tűzre kapcsolunk, kb.
negyedére beforraljuk a mártást, 1-2 ek. Kivételével felverjük a tejszínt, kézi habverővel lazán a mártásba dolgozzuk, tovább
sűrítjük, majd lehúzzuk a tűzről. A tojássárgákat elhabarjuk a maradék tejszínnel, gyors mozdulatokkal a mártáshoz keverjük, ha
szükséges utánasózzuk, borsozzuk, a csirkére öntjük és azonnal forrón tálaljuk.
Megjegyzés: amíg a csirke párolódik, tejszínes burgonyapürét készítünk, csillagbetétes nyomózsákba tesszük, fészekformára kinyomjuk,
mindegyik közepére 1-1 kanál párolt zöldborsót púpozunk, ezzel körítjük, citromkarikával, petrezselyemlevéllel vidámíthatjuk.
Különleges alkalmakra!
Jó étvágyat!
Csirke spárgás krémmártásban
Hozzávalók:
1 csirke vagy 2 jérce (összesen 1,2-1,3 kg)
2 dl tejszín
2 tojássárgája
200 g spárga
só, citromlé
olaj
petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
A csirkét megmossuk, feldaraboljuk, besózzuk, szárazra töröljük, kevés forró olajban hirtelen elősütjük. Felengedjük egy kevés
vízzel, fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk, rövid lére sütjük. Közben megtisztítjuk a spárgát, megmossuk, 2-3 cm-es darabokra
vágjuk, enyhén sós, citromos vízben puhára főzzük és leszűrjük. A húst tűzálló tálba szedjük, saját levével leöntjük, tetejére
halmozzuk a spárgát. A tejszínt elkeverjük a tojásokkal, kissé megsózzuk, a csirkére öntjük, előmelegített forró (230 °C) sütőbe
toljuk, de nem sütjük csak összeforrósítjuk (5-10 perc). Azonnal, forrón tálaljuk, tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.
Semleges ízhatású körítés kívánkozik mellé.
Jó étvágyat!
Csirkepörkölt
Hozzávalók:
1 kg-os csirke vagy csirkeaprólék
5 dkg margarin
1 fej vöröshagyyma
pirospaprika
1-2 zöldpaprika
paradicsom
só
Elkészítés:
A csirkepörkölt jellegzetesen magyar étel. Egy kb. 1 kg-os csirkét vagy aprólékot kisebb darabokra vágunk és megsózzuk.
Megfonnyasztjuk a zsírban az apróra vágott hagymát. Mielőtt pirulni kezdene, meghintjük pirospaprikával, beletesszük a
csirkedarabokat, egy kevés vizet öntünk rá, és jól elkeverjük. Hozzáadunk 1-2 kicsumázott és felszeletelt
zöldpaprikát, egy meghámozott, kimagozott és eltördelt paradicsomot, majd fedő alatt pároljuk mindig csak kevés lében. Ha a
hús puhulni kezd, már ne keverjük, inkább csak rázogassuk a lábost, nehogy lesüljön, de a húsdarabok se törjenek szét.
Galuskával tálaljuk.
Jó étvágyat!
Flambírozott őszibarackos csirkemell
Hozzávalók:
2 nagyobb csirkemell
só, bors
150 g füstölt lazac (olajos is jó)
20 g vaj
1 gerezd fokhagyma
liszt
3-4 ek. olaj
200 g őszibarackbefőtt
1 dl brandy
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, a bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk, kiklopfoljuk, besózzuk, beborsozzuk és fél órára állni hagyjuk. A
lazacot ha olajos, alaposan lecsorgatjuk, aztán vékony csíkokra vágjuk, demokratikus adagokban a hússzeletekre fektetjük, egy-egy
mogyorónyi vajat morzsolunk rá és egy pindurka fokhagymát. A szeleteket felgöngyöljük, hústűvel vagy fogvájóval megtűzzük, lisztbe
forgatjuk és kevés felhevített olajon minden oldalán megpirítjuk, majd mérsékeljük a tüzet, lefedjük és saját levében puhára
sütjük-pároljuk. Ha nagyon pirul de a hús még kemény, kevés vizet öntünk alá. Átszedjük egy flambírozó serpenyőbe (a legalkalmasabb
erre a célra egy nagyobb inox serpenyő, ui. a hőálló üveg a közvetlen lángot nem szereti, elpattan, a teflon serpenyőnek pedig
könnyen megsérthetjük a bevonatát), hozzáadjuk a lecsorgatott, negyedelt őszibarackbefőttet és a fele brandyt – a másik felét
félretesszük! – és kb. 5 percig rotyogtatjuk, rázogatjuk. Ekkor haladéktalanul a spirituszégőre állítjuk – a sikeres flambírozás
egyik titka, hogy az ételnek tűzforrónak kell lennie! -, felmelegítjük a maradék brandyt, meggyújtjuk, az ételre öntjük, s ha a
lángok elaludtak, azonnal tálaljuk. Tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
Francia tárkonyos csirke
Hozzávalók:
1 csirke (1,2-1,4 kg)
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
maréknyi friss vagy 1 ek. Szárított tárkonylevél
olaj
vaj
20g vaj
5cl konyak
2dl száraz fehér bor
1 dl tejszín
só, bors
Elkészítés:
A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, hasüregét megkenjük fűszeres vajjal (Finomra vágott tárkonylevél felét, a zúzott fokhagymát,
kevés sót, borsot kikeverjük egy diónyi vajjal), 2 lábát összekötjük.
Egy mélyebb lábosban kevés olajon üvegesre pároljuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, rátesszük a csirkét és erős lángon,
hirtelen minden oldalán kissé megpirítjuk. Aláöntjük a bort, lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk, végül rövid lére sütjük. (Ha
közben elfőné a levét, kevés vízzel pótoljuk.
Tálaláskor a csirkét leöntjük a felforrósított, meggyújtott konyakkal, ha a lángok kihunynak, szokás szerint feldaraboljuk,
előmelegített tálra tesszük és melegen tartjuk.
Elkészítjük a mártást: a pecsenyeléhez hozzáadjuk a tejszínt és a maradék tárkonyt, kevéske sót, borsot, felforraljuk és a csirkére
öntjük.
Jó étvágyat!
Göngyölt csirkemell szilvával
Hozzávalók:
4 nagyobb szelet kicsontozott csirkemell
4 szelet fott sonka
4 szelet ementáli sajt
300 g aszalt szilva
só, bors
1 csokor petrezselyem
2 tojás
liszt
zsemlemorzsa
olaj
kevés borecet
kicsi fahéj
Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, kiklopfoljuk, besózzuk, fél órát pihentetjük. Mindegyikre egy szelet sajtot, egy szelet sonkát, egy
csipet vágott petrezselymet, borsot és 5-6 szem előzőleg megáztatott, kimagozott aszalt szilvát teszünk. Felgöngyöljük, hústűvel
megtűzzük, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, forró bo olajban mindkét oldalán pirosra sütjük és itatóspapírra
szedjük. Közben a maradék kimagozott szilvát egy kis lábosba tesszük, meghintjük néhány csepp borecettel, hozzáadunk egy kis
fahéjat (körömnyi) és fedő alatt átforrósítjuk (kb. 5 perc). Nem kevergetjük, csak rázogatjuk. Körítésként kínáljuk.
Megjegyzés: pulykamellbol is nagyon finom..
Jó étvágyat!
Kínai ananászos csirkemell
Hozzávalók:
800 g kicsontozott csirkemell
250 g ananász
2 dl száraz fehér bor
˝ dl olaj
1 húsleveskocka
3 ek. almaecet vagy citromlé
1 kk. cukor
szója vagy Worcester szósz
liszt
só
Elkészítés:
A csirkemellekről húzzuk le a bőrt, mossuk meg, töröljük szárazra, vágjuk egyenlő nagyságú csíkokra vagy kockákra, forgassuk
lisztbe, és kevés forró olajon hirtelen süssük meg. Ízlés szerint sózzuk, hozzáadunk 1 dl ananászlét, 2 ek. citromlét vagy ecetet,
a bort, az elmorzsolt húsleveskockát, néhány csepp szója- vagy Worcester szószt jól összekeverjük és fedő alatt, lassú tűzön kb.
10-15 percig pároljuk, olykor megfordítjuk a húst, hogy jól átjárja a mártás. A jól lecsorgatott ananászt felaprózzuk, egy
serpenyőbe tesszük, megszórjuk egy kávéskanál cukorral és 2 kávéskanál ecettel vagy citromlével, erős tűzön kissé megpirítjuk,
a húshoz adjuk és még kb. 5 percig együtt rotyogtatjuk. Előmelegített tálra szedve azonnal tálaljuk. Csak melegen jó! Vajas,
petrezselymes rizzsel vagy tejszínes burgonyapürével körítjük.
Jó étvágyat!
Kókuszos csirke
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 1,2-1,3 kg)
100 g vaj
1 dl félszáraz fehér bor
˝ citrom reszelt héja és leve
50 g kókuszreszelék
szerencsedió
só
1,5 dl tejszín
Elkészítés:
A csirkét megmossuk, feldaraboljuk, a felhevített vajon átforgatjuk, sóval, szerencsedióval meghintjük, hozzáadjuk a reszelt
citromhéjat, az átszűrt citromlét, aláöntjük a bort és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. A húst előmelegített tálra szedjük,
levében elkeverjük a kókuszreszeléket, felforraljuk, végül hozzáadjuk a tejszínt, de ezzel már nem forraljuk csak összerottyantjuk.
A mártást a húsra öntve azonnal tálaljuk.
Tejben megáztatott mazsolát keverünk a vajas, párolt rizshez, ezzel kínáljuk.
Jó étvágyat!
Mandulás rántott csirke
Hozzávalók:
4 csirkecomb vagy 2 kicsontozott nagyobb csirkemell
40 g liszt
2 tojás
40 g zsemlemorzsa
50 g durvára vágott, hámozott mandula
1 citrom
petrezselyem
só
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A húst megmossuk, szárazra töröljük (ha mellből készítjük, akkor kiklopfoljuk), és fél órára besózzuk. Lisztbe, felvert tojásba
és a mandulával összevegyített zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró, bő olajban kisütjük. Itatóspapírra szedjük, citromkarikával
valamint petrezselyemlevéllel díszítjük. Pirított hasáb- vagy petrezselymes újburgonyával, sült ananászkarikákkal vagy sok friss
salátával kínáljuk.
Jó étvágyat!