Válogatott idézetek a barátságról

 

Légy lassú, mikor barátot választasz, még lassabb, mikor cseréled.

Benjamin Franklin

Senki úgy a barátjához nem ragaszkodott, mint a betyár. Mert a betyárnak ez az egy van, ha van: a barátja. Kiátkozta őtet apja, anyja, testvérei, de a barát kitart mellette.

Móricz Zsigmond

Ne menj előttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom.

Albert Camus

Bajban a barátok segítséget adnak, a hízelgők pedig jótanácsot.

Girolamo Cardano

Keresd azoknak a társaságát, akik az öröm óráiban melletted vannak. Mert az ő lelkükben nyoma sincs a féltékenységnek vagy irigységnek: csak boldogok, ha boldognak látnak téged.

Paulo Coelho

 

 

A jósors szerzi, a balsors próbára teszi a barátokat.

Seneca

A kereskedelem nem barátság. Én nem kereskedem a barátaimmal és nem barátkozom a kereskedőimmel. Természetes ellenségek - persze udvariasak, de ellenlábasak.

Herbert George Wells

Három hűséges barát létezik - egy öreg feleség, egy öreg kutya és a készpénz.

Benjamin Franklin

Mindazok javak közül, melyeket a bölcsesség szerez a teljes élet boldogsága számára, a legeslegnagyobb a barátság birtoklása.

Epikurosz

 

 

A barátság nálam nem vallomásokban és lelkendezésekben, csak a bizalmasság csöndjében szokott nyilvánulni.

Weöres Sándor

Kiegyenlített számla a jó barátság alapja.

Honoré de Balzac

Ha barát kell, a legjobb barátod leszek. Ha magányra vágysz, én a csönded leszek. És ember leszek, mert emberre vágysz, ki szeret, ki elfogad, s kit igaznak látsz.

Charles Dickens

Barátok nélkül senkinek sem lehet kedves az élete, még ha minden egyéb jóban része is van.

Arisztotelész

Van egy személyes emberi és tiszta szeretet, amely az isteni szeretet megsejtése és visszatükröződése. Ez a barátság.

Simone Weil

A 21. századi, internetes, "anonim barátok" többsége vélhetőleg csupán a kölcsönös hasznosságon alapuló barátságot ismeri: megosztom veled az információimat, ha te is megosztod velem a te információidat. Tulajdonképpen mindent megosztunk önmagunkkal kapcsolatban, csak épp önmagunkat nem.

Boldizsár Ildikó

 

 

A barátság növeli a boldogságot és mérsékli a szenvedést azzal, hogy megduplázza örömünket és megosztja szomorúságunkat.

Marcus Tullius Cicero

A barátot a legnagyobb jó közé soroljuk. A barát hiányát és a magányt pedig a legkeservesebb dolognak tartjuk.

Arisztotelész

Gyakran esik meg, hogy egy kapcsolat, amelyet a szerelem kovácsol, átalakul barátsággá, ritkábban, hogy hosszú barátságból felvillan a szerelem szikrája.

Márai Sándor

A barátság nem kér, nem követel, de nem is ismer áldozatokat.

Wass Albert

Szemrehányást csak titokban tegyél a barátodnak, dicsérni viszont nyilvánosan dicsérd.

Leonardo da Vinci

Oly embert ismerni, kivel a távolság és a kimondatlan gondolatok ellenére is úgy érzed, megértitek egymást - e földet ez virágoskertté változtatja.

Johann Wolfgang von Goethe

 

 

Furcsa az élet. Ahogy összehoz két embert itt meg amott, mintha csak véletlen lenne, s aztán egymáshoz láncolja őket a barátság láthatatlan erejével.

Wass Albert

A helyzet az, hogy akikkel én barátkoznék, nem barátkoznak velem, akik pedig hajlandóak lennének barátkozni velem, azokhoz én nem ereszkedem le.

Thomas Hardy

A nagy, időálló barátságok éppolyan ritkák, mint az egész életre szóló szerelmek. Az adottságoknak ugyanolyan különleges találkozása szükséges hozzá.

Szepes Mária

Nincs szükségem egy olyan barátra, aki változik, amikor én változom, és aki bólint, amikor én bólintok; az árnyékom azt sokkal jobban csinálja.

Plutarkhosz

Ahogy a fecskék nyáron velünk vannak, a hidegtől űzve viszont eltávoznak, ugyanúgy velünk vannak a hamis barátok életünk derűs szakában, de mihelyt észreveszik szerencsénk telét, valamennyien elrepülnek.

Marcus Tullius Cicero

Mindannyian utazók vagyunk e világ vadonjában, és talán a legnagyobb kincs, amire utunk során akadhatunk, egy őszinte barát.

Robert Louis Stevenson

Az ember kössön több barátságot a való életben, mint a világhálón.

Jennifer E. Smith

Minden barátság alapja az őszinteség. (...) Két ember között mindig ott kezdődik, hogy egymásra bízzák a titkaikat.

Rejtő Jenő

Az ökölvívásban van egy mondás: az idősödő, korosodó ökölvívót először a reflexei, utána a kondíciója és az ereje, legvégén a barátai hagyják cserben.

Kovács István

 

Írjon nekünk, ha a portállal vagy az oldallal kapcsolatban mondanivalója van:

 

Az oldalon szereplő információk, képek, publikációk és adatbázisok szerzői jogvédelem alatt állnak. © | Javasolt minimális képernyő-felbontás: 1024 x 768