Palóc Világtalálkozó - 2020
Ipolyszécsényke

Ipolyszécsényke

A felújított Lipthay - Somssich-kastély

 

 

A település elhelyezkedése

A falu a Korponai-hegység nyúlványainál, Szlovákiában, a nagykürtösi járásban 785 hektáron helyezkedik el. Hont vármegye egykor jelentős települése volt. Manapság A falu mintegy 400 fős lakosságának legalább 90%-a magyar nemzetiségű és római katolikus vallású.

A község története

1243-ban - 777 éve - "terra Zelchan" néven említik először. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben szerepel Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt temploma és István nevű papja.
Kezdetben a Szécsénkey család birtoka, majd a mohácsi csata után Drégely, majd Litva várához tartozott. Később több nemesi család birtoka, a Baloghyaké, majd a 18. század végén a Lipthayaké lett.
A trianoni békeszerződésig Hont vármegye Ipolynyéki járásához tartozott. 1938 és 1944 között újból Magyarország része lett.

 

A kastély és a Somssich család története

A Lipthayak hosszú időre letelepednek itt és megépítik ma is álló emeltes klasszicista kastélyukat, aztán kialakították a híres angolparkot.
Az utolsó Gróf Somssich Ödön (1879-1960) több évtizeden át volt Szécsénke birtokosa, s az itteni kastély tulajdonosa.
• 1945 után a Somssich-kastélyban iskola nyílt
• 1982-ben az alsótagozatos iskola megszűnt
• 1991-ig az egykori híres kastélyban egy szlovák leánynevelő intézet működött
• 1992-től a kastélyban kapott helyet a községi hivatal
• 2011-ben a község tulajdonába került a Lipthay-kastély

 

 

A falu látnivalói

Ipolyszécsényke legfőbb látnivalója a falu északi felében, egy kisebb dombon álló klasszicista stílusban épült kastély. A műemléknyilvántartó szerint ez régebbi rokokó alapokon épült, s a XIX. század első felében átalakították
A kastély tartozéka a tőle keletre elterülő hatalmas angolpark, amely egykor (s részben még ma is) ritka fafajtákkal, meleg vizű forrással és tóval tündökölt

A falu legértékesebb műemléke a római katolikus templom, melyet Szent Kozma és Damján titulusára szentelték, 1280-1300 közt emelték késő román stílusban. A templomot, amely mellől az újkorra a falu keletebbre, mai helyére húzódott, 1754-ben, barokk stílusban átépítették. Ekkor kapta a hajó és a szentély a mai sík mennyezetét és több új ablakot is nyitottak az északi falon. E korból való a tetőgerinc fölé emelkedő, hagymakupolás huszártorony is.
A templom területén csodatevő forrás buzogott, aki a vértanúkhoz imádkozott, s a forrás vizéből ivott, vagy megmosta azzal beteg testrészét, meggyógyult. A forrás már régen elapadt. 2006-ban a magyar szent korona festett képe került a hajó mennyezetére. A templomkertben két további emlék látható: egy falábas harangláb, valmint egy faragott kopjafa.

 

 

Néhány éve Csemadok-tagok közreműködésével néprajzi múzeumot rendeztek be az önkormányzat egyik épületében.
Ipolyszécsényke plébániája már a XIV. században létezett. A mai klasszicista stílusú plébániaépület a XIX. század első felében épült.


Ipolyszécsényke madártávlatból

Napjainkban

A faluban 1998-tól van gázvezeték, 2010-re elkészült a központi vízvezetékhálózat és működik a széles sávú internethálózat, valamint a község önrészből a helyi közutakat újraburkoltatta.

A településnek rendezett sportpályája van, melyet a helyi futballszervezet használ.

A faluban tevékenykedik a Csemadok alapszervezet mellett Rózsaszirom hagyományőrző énekcsoport

Ipolyszécsénykén még működik az óvoda.

Nagyobb vállalkozása Csernus Lászlónak van, aki kb. 100 hektárnyi területen szőlő- és gabonatermesztéssel foglalkozik.

 

 

 

A falu megközelítése:

 

Térkép

 

Közúton

Dél felől: Rétság után a körforgalomból Parassapuszta, ill. Ipolyság (Šahy) irányába, majd Ipolyság főtérnél jobbra - Nagykürtös (Veľký Krtíš) irányába - fordulni az 527-es útra innen kb 13-14 km után az Ipolyszécsénykét (Sečianky) már tábla jelzi.

Kelet felől: Balassagyarmatnál áthaladunk a határon és az 527-es úton Ipolyság (Šahy) irányába fordulunk, innen kb 22-23 km után Ipolyszécsénykébe (Sečianky) juthatunk.

Nyugat felől: Esztergomnál a hídon áthaladunk Szlovákiába, majd Ipolyság (Šahy) irányába autózunk. Célszerűen Párkány, Garamkövesd (Kamenica nad Hronom), Ipolyszalka (Salka), Letkés, Bernecebaráti útvonalon érjük el a városkát, ahonnan az 527-es úton Nagykürtös (Veľký Krtíš) irányába haladunk, Ipolyszécsénykét (Sečianky) tábla jelzi.

 

Vonattal, busszal

Vonattal vagy busszal Balassagyarmatra utazunk, átsétálunk a határon Tótgyarmat (Slovenské Ďarmoty) községbe, ahol a szlovák menetrendszerű buszjárattal Ipolyszécsénykébe (Sečianky) utazhatunk. (Busszal jobb, mert a határ közelében - a TESCO-nál - is van megállója.) A vonal száma: 610409. Menetrendje itt látható (pdf).

 

 

Képgaléria - Ipolyszécsényke


Falumúzeum               Mise a templomban


Rózsaszirom Énekcs.     Fellépés Paláston


Szécsénkeiek ~1960                 Sportnap


Tábortűz                 Nemzetközi találkozó

 

 


Bába kút           Angolpark


Imaház                   Lourdes-i barlang


Kálvária


Templom           Néprajzi gyűjt.


Lélekharang             Temető

 

 

Palóc Világtalálkozó 2020.júl.31-aug.2

 

 

A nemzeti összetartozás évében, 2020-ban a felvidéki Ipolyszécsényke ad otthont a Palóc Világtalálkozónak

 

 

2013 óta minden évben más-más helyszínen rendezik meg a palócok nagy seregszemléjét. Az idei évben a 777 éves Ipolyszécsényke várja a világ palócságát július 31-e és augusztus 2-a között.

A háromnapos rendezvény a palócság kultúrájának színes palettáját hivatott bemutatni, a népművészet, a képzőművészet, a fotózás, a hagyományápolás és a kézművesség jegyében.

A nagyszabású rendezvény főszervezője a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya, de a megszervezéshez csatlakozik a község önkormányzata és a Tar Lőrinc Baráti Kör Kh. Egyesület is

 

"Kékpántlika" verseny kiírása

A versenyre a jelentkezési lap innen letölthető.

 

Korábbi világtalálkozók:

I. Palóc Világtalálkozó
Bátonyterenye, 2013. augusztus 2-4

II. Palóc Világtalálkozó
Gyöngyös, 2014. augusztus 8-10

III. Palóc Világtalálkozó
Bátonyterenye, 2015. augusztus 7-9

IV. Palóc világtalálkozó
Bátonyterenye, 2016. augusztus 5-7

(2017-ben elmaradt a Palóc Világtalálkozó, helyette egy konferenciát tartottak a palócságról Balassagyarmaton.)

V. Palóc Világtalálkozó
Cserháthaláp, 2018. augusztus 3-5

VI. Palóc Világtalálkozó
Bárna, 2019. augusztus 2-4

 

 

 

 

Palóc (felvidéki) gasztronómia:

Juhtúrós (brindzás) galuska szalonnával (sztrapacska)

1. változat (előfőzött krumpliból):

Hozzávalók (4 személyre):

• 50 dkg burgonya
• 20 dkg liszt
• 1 db tojás
• 20 dkg szalonna (kolozsvári)
• 20 dkg brindza (juhtúró)
• 1 evőkanál sertészsír
• 2 dl tejföl

Burgonyát megmossuk, héjában feltesszük főni, amikor félig megfőtt, kiszedjük, leöblítés nélkül hagyjuk kihűlni. Megtisztítjuk, lereszeljük, majd a liszttel, tojással összedolgozzuk.

Közben a szalonnát összekockázzuk és egy nagyobb serpenyőben kiolvasztjuk szép pirosra. A visszamaradt tepertőt kiszedjük, félretesszük. A zsírba belemorzsoljuk a brindzát és a tejföllel együtt melegítjük, olvasztjuk. A tésztát egy edénybe, forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk és pár percig főzzük, egy tésztaszedővel a galuskákat kiszedjük lecsepegtetjük egy két percig, majd a serpenyőbe helyezzük. Összerázzuk, átforgatjuk, pár percre pihentetjük.

Egy mélyebb tányérban, tálban tepertővel tálaljuk. Jó étvégyat!

 

2. változat (nyers krumpliból):

Hozzávalók (4 személyre):

• 50 dkg burgonya
• 25 dkg liszt
• 1 db tojás
• 20 dkg szalonna (kolozsvári)
• 20 dkg brindza (juhtúró)
• 1 evőkanál sertészsír
• 2 dl tejföl
• só, fokhagyma izlés szerint

Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét. Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át!

Felcsíkozzuk a szalonnát, majd egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba. A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk. A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele.

A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk. Jó étvégyat!

 

 

További kedvelt és hagyományos palóc ételeket, recepteket itt talál.

Írjon nekünk, ha a portállal vagy az oldallal kapcsolatban mondanivalója van:

 

Az oldalon szereplő információk, képek, publikációk és adatbázisok szerzői jogvédelem alatt állnak. © | Javasolt minimális képernyő-felbontás: 1024 x 768