Palóc Világtalálkozó - 2020 Ipolyszécsényke A felújított Lipthay - Somssich-kastély
A település elhelyezkedése A falu a Korponai-hegység nyúlványainál, Szlovákiában, a nagykürtösi járásban 785 hektáron helyezkedik el. Hont vármegye egykor jelentős települése volt. Manapság A falu mintegy 400 fős lakosságának legalább 90%-a magyar nemzetiségű és római katolikus vallású. A község története
1243-ban - 777 éve - "terra Zelchan" néven említik először. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben
szerepel Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt temploma és István nevű papja.
A kastély és a Somssich család története
A Lipthayak hosszú időre letelepednek itt és megépítik ma is álló emeltes klasszicista
kastélyukat, aztán kialakították a híres angolparkot.
A falu látnivalói
Ipolyszécsényke legfőbb látnivalója a falu északi felében, egy kisebb dombon álló klasszicista stílusban épült
kastély. A műemléknyilvántartó szerint ez régebbi rokokó alapokon épült, s a XIX. század első felében átalakították
A falu legértékesebb műemléke a római katolikus templom, melyet Szent Kozma és Damján
titulusára szentelték, 1280-1300 közt emelték késő román stílusban. A templomot, amely
mellől az újkorra a falu keletebbre, mai helyére húzódott, 1754-ben, barokk stílusban
átépítették. Ekkor kapta a hajó és a szentély a mai sík mennyezetét és több új ablakot
is nyitottak az északi falon. E korból való a tetőgerinc fölé emelkedő, hagymakupolás
huszártorony is.
Néhány éve Csemadok-tagok közreműködésével néprajzi múzeumot rendeztek be az önkormányzat
egyik épületében.
Napjainkban A faluban 1998-tól van gázvezeték, 2010-re elkészült a központi vízvezetékhálózat és működik a széles sávú internethálózat, valamint a község önrészből a helyi közutakat újraburkoltatta. A településnek rendezett sportpályája van, melyet a helyi futballszervezet használ. A faluban tevékenykedik a Csemadok alapszervezet mellett Rózsaszirom hagyományőrző énekcsoport Ipolyszécsénykén még működik az óvoda. Nagyobb vállalkozása Csernus Lászlónak van, aki kb. 100 hektárnyi területen szőlő- és gabonatermesztéssel foglalkozik.
A falu megközelítése:
Térkép
Közúton Dél felől: Rétság után a körforgalomból Parassapuszta, ill. Ipolyság (Šahy) irányába, majd Ipolyság főtérnél jobbra - Nagykürtös (Veľký Krtíš) irányába - fordulni az 527-es útra innen kb 13-14 km után az Ipolyszécsénykét (Sečianky) már tábla jelzi. Kelet felől: Balassagyarmatnál áthaladunk a határon és az 527-es úton Ipolyság (Šahy) irányába fordulunk, innen kb 22-23 km után Ipolyszécsénykébe (Sečianky) juthatunk. Nyugat felől: Esztergomnál a hídon áthaladunk Szlovákiába, majd Ipolyság (Šahy) irányába autózunk. Célszerűen Párkány, Garamkövesd (Kamenica nad Hronom), Ipolyszalka (Salka), Letkés, Bernecebaráti útvonalon érjük el a városkát, ahonnan az 527-es úton Nagykürtös (Veľký Krtíš) irányába haladunk, Ipolyszécsénykét (Sečianky) tábla jelzi.
Vonattal, busszal Vonattal vagy busszal Balassagyarmatra utazunk, átsétálunk a határon Tótgyarmat (Slovenské Ďarmoty) községbe, ahol a szlovák menetrendszerű buszjárattal Ipolyszécsénykébe (Sečianky) utazhatunk. (Busszal jobb, mert a határ közelében - a TESCO-nál - is van megállója.) A vonal száma: 610409. Menetrendje itt látható (pdf).
Képgaléria - Ipolyszécsényke
Palóc Világtalálkozó 2020.júl.31-aug.2
A nemzeti összetartozás évében, 2020-ban a felvidéki Ipolyszécsényke ad otthont a Palóc Világtalálkozónak
2013 óta minden évben más-más helyszínen rendezik meg a palócok nagy seregszemléjét. Az idei évben a 777 éves Ipolyszécsényke várja a világ palócságát július 31-e és augusztus 2-a között. A háromnapos rendezvény a palócság kultúrájának színes palettáját hivatott bemutatni, a népművészet, a képzőművészet, a fotózás, a hagyományápolás és a kézművesség jegyében. A nagyszabású rendezvény főszervezője a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya, de a megszervezéshez csatlakozik a község önkormányzata és a Tar Lőrinc Baráti Kör Kh. Egyesület is
"Kékpántlika" verseny kiírása
A versenyre a jelentkezési lap innen letölthető.
Korábbi világtalálkozók:
I. Palóc Világtalálkozó
II. Palóc Világtalálkozó
III. Palóc Világtalálkozó
IV. Palóc világtalálkozó (2017-ben elmaradt a Palóc Világtalálkozó, helyette egy konferenciát tartottak a palócságról Balassagyarmaton.)
V. Palóc Világtalálkozó
VI. Palóc Világtalálkozó
Palóc (felvidéki) gasztronómia: Juhtúrós (brindzás) galuska szalonnával (sztrapacska) 1. változat (előfőzött krumpliból): Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg burgonya Burgonyát megmossuk, héjában feltesszük főni, amikor félig megfőtt, kiszedjük, leöblítés nélkül hagyjuk kihűlni. Megtisztítjuk, lereszeljük, majd a liszttel, tojással összedolgozzuk. Közben a szalonnát összekockázzuk és egy nagyobb serpenyőben kiolvasztjuk szép pirosra. A visszamaradt tepertőt kiszedjük, félretesszük. A zsírba belemorzsoljuk a brindzát és a tejföllel együtt melegítjük, olvasztjuk. A tésztát egy edénybe, forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk és pár percig főzzük, egy tésztaszedővel a galuskákat kiszedjük lecsepegtetjük egy két percig, majd a serpenyőbe helyezzük. Összerázzuk, átforgatjuk, pár percre pihentetjük. Egy mélyebb tányérban, tálban tepertővel tálaljuk. Jó étvégyat!
2. változat (nyers krumpliból): Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg burgonya Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét. Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át! Felcsíkozzuk a szalonnát, majd egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba. A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk. A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele. A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk. Jó étvégyat!
További kedvelt és hagyományos palóc ételeket, recepteket itt talál. Írjon nekünk, ha a portállal vagy az oldallal kapcsolatban mondanivalója van:
|
|
Az oldalon szereplő információk, képek, publikációk és adatbázisok szerzői jogvédelem
alatt állnak. © | Javasolt minimális képernyő-felbontás: 1024 x 768
|