Külhoni Magyar Napok
a Kárpát-medencében

 

...a magyar napok lehetőséget teremtenek arra, hogy a világ rendje rövid ideig megforduljon. A magyar szó, írás és kultúra pár nap erejéig újra megtölti a várost, újra a normalitás részévé válik, hogy ez (is) ural(hat)ja a köztereket. És nem valami búskomor múltba fordulás és múltsiratás részeként, hanem pozitívan, előremutatóan, amikor a magyarság a mindennapok szürkeségéből kiemelkedve újra közösségként tudja önmagát definiálni, megmutatva saját magát önmaga és a többségi társadalom előtt is.
Az esti koncertek, a gyermekprogramok, a vásárutcák sokasága összehozza, újra közösséggé kovácsolja az amúgy atomizált, a mindennapokban magyarságukat egyedül vagy szűkebb családi és baráti körben megélő magyarokat... Tovább olvas

 

Kolozsvári Magyar Napok

A Kolozsvári Magyar Napok hat év alatt a Kárpát-medencei magyar közösségünk egyik legnagyobb és legértékesebb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát, ezt igazolják az elmúlt évek részvételi adatai és az a sok pozitív visszajelzés, amit a résztvevőktől kaptunk. Közösségünk méltán érdemelte ki az általános elismerést példaértékű, civilizált magatartásával, az egybetartozás érzésének egymásra odafigyelő megélésével.

Tovább a Kolozsvári Magyar Napok honlapjára.

 

 

Palóc Világtalálkozó - Ipolyszécsényke

2013 óta más-más helyszínen rendezik meg a palócok nagy seregszemléjét. Az idei évben a 777 éves Ipolyszécsényke várja a világ palócságát július 31-e és augusztus 2-a között. A háromnapos rendezvény a palócság kultúrájának színes palettáját hivatott bemutatni, a népművészet, a fotózás, a képzőművészet, a hagyományápolás és a kézművesség jegyében.

Tovább a Palóc Világtalálkozó egyik weboldalára.

 

Szent László Napok - Nagyvárad

A Szent László Napok fontos szerepet kíván betölteni a város turizmusában, annál is inkább, mivel elhelyezkedéséből adódóan Nagyvárad mindig is tranzitváros volt: az első megálló az országba nyugat felől érkező turisták számára. A Partium „fővárosaként” a város meghatározó szerepet tölt be a régióban, a Szatmár–Nagykároly–Érmihályfalva–Arad–Temesvár tengelyen. A határ közelsége, illetve a határátlépés egyszerűsége miatt nem volt kérdéses, hogy egy olyan rendezvényre van szükség, mely a határ mentén élő települések lakóit is megszólítja.

Tovább a Szent László Napok honlapjára.

 

 

Hunyad Megyei Magyar Napok

A Hunyad Megyei Magyar Napok az együttlétről, a minőségi szórakozásról, a találkozásról, a magyar hagyományok ápolásáról, az identitáserősítésről, de ugyanakkor szól a toleranciáról, a más nemzetekkel való együttélésről és az együttműködésről szólnak. Célunk, hogy minden évben megszólítsuk és megmozgassuk a megye magyarságát, és bizonyosságot mutassunk arról, hogy legalább egy hétig együtt tudunk gondolkodni és érezni, mindannyian azonosulni tudunk egy olyan rendezvénnyel, amelyet az együttlét öröme határoz meg. Ez az együttgondolkodás tesz minket, szórvány magyar közösséget erősekké hitben és cselekedetben is.

Tovább a Hunyad Megyei Magyar Napok honlapjára.

 

Brassói Magyar Napok

A 2010 óta megrendezésre kerülő Brassói Magyar Napok a régió egyik legszínvonalasabb eseménysorozatává nőtte ki magát a barcasági szórványban élő magyarság számára.
Az eleinte belső udvarokban, zárt terekben, szerény anyagiakkal de nagy odaadással és magas színvonalon szervezett eseményekre óhatatlanul felfigyelt a helyi románság is amely olyan mértékben pozitívan reagált a rendezvényre, hogy bátorította és támogatta a közterekre való kiköltöztetését és minél több nyilvános esemény kitűzését.

Tovább a Brassói Magyar Napok honlapjára.

 

Nagybányai Magyar Napok - Főtér Fesztivál

A Főtér Fesztivál - Nagybányai Magyar Napok - a nagybányai és Nagybánya-környéki magyarság közösségépítő és közösségerősítő rendezvénysorozata. Célja a magyar közösségtudat, a magyar önazonosságtudat és a magyar kultúra megőrzése, erősítése ezen közösségen belül.
A Főtér Fesztivál mozgalomszerű, önkéntességen alapuló közösségi tevékenység, a nagybányai és Nagybánya-környéki magyar civil szervezetek/csoportosulások közös munkája 2006-tól.

Tovább a Nagybányai Magyar Napok honlapjára.

 

Partiumi Magyar Napok - Szatmárnémeti

Az elmúlt tíz évben a Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat egyet jelentett a minőségi szórakoztatással, a magas szintű kultúrával és egyben lehetőséget adott a szatmári és a tágabb értelemben vett partiumi magyar emberek találkozására, közös szórakozására. Az egy évtizeddel ezelött, lelkes fiatalok által indított kezdeményezés mára már több napos rendezvénnyé nőtte ki magát, amelyen több helyszínen, több napon át kicsi és nagy, idős és fiatal egyaránt megtalálta azt, amit izgalmasnak, szórakoztatónak vélt.

Tovább a Partiumi Magyar Napok honlapjára.

Írjon nekünk, ha a portállal vagy az oldallal kapcsolatban mondanivalója van:

 

Az oldalon szereplő információk, képek, publikációk és adatbázisok szerzői jogvédelem alatt állnak. © | Javasolt minimális képernyő-felbontás: 1024 x 768