Válogatott felvidéki és palóc ételek, receptek

 

A palóc ételek alapanyagai: burgonya, káposzta (főleg savanyítva), bab. Kiemelt fontosságú a leves, általában tejjel vagy tejföllel habartak, hússal vagy anélkül készültek, gyakran tésztával dúsítva. Az ünnepi húslevesek általában baromfiból készülnek, bőségesen zöldségekkel. Kedvelt étel a sztrapacska, a tócsni, a núdli, a gombócok különféle változatait, a derelye, a krumpli laska (lapcsánka), a főzelékek. Főbb fajtái a tök, káposzta, saláta, szárazbab, lencse. Többnyire tejjel, tejfellel ízesítették. A szegényebb palócok gyakori étele a kása. A táj egyik gyakori, közkedvelt ünnepi süteménye a rétes. Sokféle töltelékkel lehet ízesíteni: reszelt sárgarépával, sütőtökkel, főtt, tört krumplival almával, szilvával, dióval, mákkal, túróval töltik.

 

 

Hagyományos palóc receptek:

Palóc oldalas

Hozzávalók:
• 1 kg sertésoldalas,
• 1 kis fej hagyma,
• 1 csapott evőkanál pirospaprika,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 1 evőkanál paradicsompüré,
• 75 dkg friss zöldbab,
• 1 dl tejföl,
• só, őrölt bors

Elkészítés:
Az oldalast besózom, borsozom, egy kevés vizet aláöntve, időnként megforgatva puhára párolom, majd sütőbe tolva ropogós pirosra sütöm.
A belőle kisült zsírból két evőkanálnyit kiveszek, megpirítom benne az összevagdalt vöröshagymát, megszórom a pirospaprikával, ízesítem az összezúzott fokhagymával, a paradicsompürével. Néhány evőkanálnyi vízzel, esetleg száraz fehér borral hígítom, beleadom a feldarabolt zöldbabot, puhára párolom.
Amikor a bab megpuhult összekeverem a tejföllel, tűzálló tálba terítem. A tetejére rakom a csontok mentén feldarabolt, ropogósra sütött oldalast, előmelegített sütőben átforrósítom.

Jó étvágyat!

 

 

Káposztás malacgulyás

Hozzávalók:
• 1 kg bőrös malachús,
• 10 dkg sertészsír,
• 2 fej vöröshagyma,
• 1,5 kg savanyú káposzta,
• 3 dl tejföl,
• 2 db húsos zöldpaprika,
• 2 db közepes paradicsom,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 3 evőkanál liszt,
• só, erős paprika, köménymag,

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát a zsíron megpirítom, hozzáadom a zúzott fokhagymát, megszórom a köménymaggal és a pirospaprikával. Beleadom a kockákra vágott malachúst, zsírjára pirítom.
A káposzta levét kicsavarom, kevés vízzel felengedve, a húshoz adom. A zöldpaprikát és paradicsomot nagyobb darabokra vágom, azt is beleteszem. Sózzuk ízlés szerint. Fedő alatt puhára párolom. Amikor kész, tejfölös habarással besűrítem, kiforralom. Frissen sütött tócsnival tálalom, tejfölt kínálok mellé.

Jó étvágyat!

 

Herőce (herőke) vagy csörögefánk

Hozzávalók:
• 40 dkg liszt
• 2 db tojás
• 1 l olaj
• 1 mokkáskanálnyi só
A tészta tetejére:
• 30 dkg cukor
• pici fahéj

Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk, pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, derelyevágóval kockákra vágjuk. Nem túl forró olajban kisütjük. A forró herőcét fahéjas porcukorral megszórjuk.

Jó étvágyat!

 

 

Krumpli laska (laksa)

Hozzávalók:
• 1 kg főtt krumpli
• 60 dkg liszt
• só

Elkészítés:
A krumplit megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk, majd gyúrótáblára hagyjuk hűlni. Összegyúrjuk a liszttel és a sóval, rudat formálunk belőle. A rúdból darabokat vágunk le, melyeket kb. 15 cm sugarú vékony körré nyújtunk. A masina tetején, vagy gázlapon mindkét oldalát megsütjük, és olvasztott zsírral megkenjük.
Lekvárral vagy túróval, tejföllel ízesíthetjük.

Jó étvágyat!

 

Pampuska

Hozzávalók:
• 50 dkg liszt
• 3 db tojás
• pici só
• 2 ek. porcukor
• 3 dkg cukros tejben felfuttatott
• élesztő
• 8 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
• 2 ek. rum
• 1/4 liter tej
• vaníliás cukor
• olaj a sütéshez

Elkészítés:
A cukros langyos tejben felfuttatott élesztőt fakanállal összedolgozzuk a tojássárgákkal, hozzáadjuk a lisztet, apránként az olvasztott vajat, a cukrot, a rumot, a tejet és a sót. Nagyon alaposan kidolgozzuk, míg a massza el nem válik a fakanálról és hólyagosodni nem kezd. Ezután letakarva hagyjuk megkenni, utána gyúródeszkán hüvelykujj vastagságúra kinyújtjuk, lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva ismét kelni hagyjuk, míg duplájára dagad. Közepét ujjunkkal kissé benyomkodjuk, és forró olajba kisütjük. Először fedő alatt süssük, utána fordítás után fedő nélkül, kiszedjük szűrőkanállal és vaníliás porcukorral megszórjuk. Ebből az adagból kb. 25 darab fánk lesz. A jó fánk sikerének a titka, hogy a helyiséget, az összes hozzávalót, alapanyagot és eszközt egyaránt melegen tartsuk. Különösen fontos, hogy a tészta meg ne fázzon. Barackízzel vagy szilvalekvárral fogyasszuk.

Jó étvágyat!

 

 

Ganca

Hozzávalók:
• 1 kg krumpli
• kb. 1/2 kg liszt
• só
• zsír

Elkészítés:
A krumplit megfőzzük, mikor kész beletörjük a vízbe, amibe főztük és hozzákeverjük a lisztet. Amikor összeáll kiszaggatjuk és forró zsíron megpirítjuk.
Tetszés szerint pirított hagymával, tejföllel, túróval tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

Zöldbableves palócosan, csülökkel

Hozzávalók:
• 60 dkg csülök színhús,
• 30 dkg zöldbab,
• 250g burgonya,
• 2 fej hagyma,
• 2dl tejföl,
• 30g só,
• 20g fűszerpaprika,
• 5g köménymag,
• 2db babérlevél,

Elkészítés:
A csülökhúsról lefejtem a bőrt a zsíros részekkel együtt, apró kockákra vágom, egy edényben kiolvasztom. A bőr nélküli húst is felkockázom. A kiolvasztással nyert zsíron a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítom, a tűzről levéve, elkeverem benne a fűszerpaprikát, a köménymagot, kevés vízzel felengedem.
Visszateszem a tűzhelyre, és zsírjára pirítom. Hozzáadom a kiolvasztott pörcöt és a nyers húst, majd kevés vízzel félpuhára párolom. Beleadom a megtisztított és kockákra vágott burgonyát, a feldarabolt zöldbabot, a babérlevelet. Amikor a hozzávalók megfőttek, a tejfölt belekeverem a levesbe. Forrón tálalom.

Jó étvágyat!

Görhe (Kukorica lepény)

Hozzávalók:
• 30 dkg kukoricaliszt
• 1/2 csomag sütőpor
• 4 db tojás
• 1 dl olaj
• 1 dl víz

Elkészítés:
A tojásokat a porcukorral simára keverjük, majd folyamatos kevergetéssel hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, az olajat, a vizet és ezeket is jól elkeverjük szép simára.
A kilisztezett, kizsírozott tepsibe beleöntjük, és előmelegített sütőben, lassú tűzön kb. 1 óráig sütjük.

Jó étvágyat!

 

 

Tócsni

Hozzávalók:
• 1 kg krumpli
• 3-4 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymakrém
• 4-5 evőkanál liszt
• 1 db tojás
• olaj
• bors
• só
• ételízesítő

Elkészítés:
A krumplit lereszeljük, a fokhagymát fokhagyma présen beletörjük, hogy ne legyen darabos. Hozzá tesszük a lisztet, tojást és ízlés szerint borssal, sóval és pici ételízesítővel ízesítjük, majd jól összekeverjük. A felhevített olajba nagyobb kanállal adagoljuk, egy picit ellapítjuk, formázzuk, és jól átsütjük.

Jó étvágyat!

 

Malomkalács

Hozzávalók:
• 1 kg liszt
• 2-3 evőkanál cukor (tetszés szerint)
• 1 mokkáskanál só
• 2 csomag vaníliás cukor
• 1 dl olaj
• 0,5 l tej
• 0,5 l víz

Elkészítés:
(A leírt mennyiségből 100-120 malomkalács készíthető.) A tésztához valókat összekeverjük, egy kicsit sűrűbb lesz, mint a palacsinta tészta.
Evőkanállal rakjuk meleg malomkalács sütővasba. Tetszés szerint lehet még ízesíteni őrölt mákkal, darált dióval, fahéjjal.

Jó étvágyat!

Palóc gulyás

Hozzávalók:
• 30 dkg zöldbab
• 30 dkg krumpli
• 15 dkg füstölt kolbász
• 25 dkg disznóhús
• 25 dkg marhahús
• 2 dl tejföl
• 2 dl tej
• 2 db erőleveskocka
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 csipet kakukkfű
• só, bors, köménymag,
• majoranna, pirospaprika

Elkészítés:
A kétféle húsból pörköltet készítünk a fűszerekkel: só, bors, majoranna, pirospaprika, köménymag, kakukkfű.
A forró vízbe beletesszük a leveskockát, utána a zöldbabot, majd belevágjuk a kolbászt.
Amikor a bab már félig megfőtt, hozzátesszük a krumplit.
Amikor a pörkölt kész, hozzáöntjük az elkészült leveshez. Rántást készítünk, amibe fokhagymát, pirospaprikát teszünk, felengedjük tejjel, majd ráöntjük a tejfölt és jól összeforraljuk.

Jó étvágyat!

 

 

Juhtúrós (brindzás) galuska (sztrapacska)

1. változat (előfőzött krumpliból):

Hozzávalók (4 személyre):

• 50 dkg burgonya
• 20 dkg liszt
• 1 db tojás
• 20 dkg szalonna (kolozsvári)
• 20 dkg brindza (juhtúró)
• 1 evőkanál sertészsír
• 2 dl tejföl

Elkészítés:
Burgonyát megmossuk, héjában feltesszük főni, amikor félig megfőtt, kiszedjük, leöblítés nélkül hagyjuk kihűlni. Megtisztítjuk, lereszeljük, majd a liszttel, tojással összedolgozzuk.

Közben a szalonnát összekockázzuk és egy nagyobb serpenyőben kiolvasztjuk szép pirosra. A visszamaradt tepertőt kiszedjük, félretesszük. A zsírba belemorzsoljuk a brindzát és a tejföllel együtt melegítjük, olvasztjuk. A tésztát egy edénybe, forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk és pár percig főzzük, egy tésztaszedővel a galuskákat kiszedjük lecsepegtetjük egy két percig, majd a serpenyőbe helyezzük. Összerázzuk, átforgatjuk, pár percre pihentetjük.
Egy mélyebb tányérban, tálban tepertővel tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

2. változat (nyers krumpliból):

Hozzávalók (4 személyre):

• 50 dkg burgonya
• 25 dkg liszt
• 1 db tojás
• 20 dkg szalonna (kolozsvári)
• 20 dkg brindza (juhtúró)
• 1 evőkanál sertészsír
• 2 dl tejföl
• só, fokhagyma izlés szerint

Elkészítés:
Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét. Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át!

Felcsíkozzuk a szalonnát, majd egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba. A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk. A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele.
A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk.

Jó étvágyat!

 

Krumpli lángos

Hozzávalók:
A tésztához:

• 50 dkg liszt
• 1/2 dl olaj
• 1 db tojás
• 2 dl tej
• 2 dl víz
• 2 dkg élesztő
• 1 csipet só

A töltelékhez:

• 70 dkg hámozott krumpli
• 10 dkg zsír
• só, bors

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben és vízben felfuttatjuk, bedagasztjuk, és kelesztjük. Ha megkelt, két részre osztjuk. Egyiket a kizsírozott tepsi aljára tesszük, a másikat a töltelék tetejére.
A hámozott krumplit megfőzzük és áttörjük. A zsíron egy nagy fő hagymát megpárolunk, rátesszük a krumplit, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Langyosra hűtjük, és a tészta közepébe kenjük. A tészta tetejét egy kicsit villával megszurkáljuk.
Ha megsült, a tetejét zsírral megkenjük, és lehet fogyasztani. Melegen nagyon finom.

Jó étvágyat!

Írjon nekünk, ha a portállal vagy az oldallal kapcsolatban mondanivalója van:

Az oldalon szereplő információk, képek, publikációk és adatbázisok szerzői jogvédelem alatt állnak. © | Javasolt minimális képernyő-felbontás: 1024 x 768