A palóc ételek alapanyagai: burgonya, káposzta (főleg savanyítva), bab. Kiemelt
fontosságú a leves, általában tejjel vagy tejföllel habartak, hússal vagy anélkül
készültek, gyakran tésztával dúsítva. Az ünnepi húslevesek általában baromfiból készülnek,
bőségesen zöldségekkel. Kedvelt étel a sztrapacska, a tócsni, a núdli, a gombócok
különféle változatait, a derelye, a krumpli laska (lapcsánka), a főzelékek. Főbb fajtái
a tök, káposzta, saláta, szárazbab, lencse. Többnyire tejjel, tejfellel ízesítették. A
szegényebb palócok gyakori étele a kása. A táj egyik gyakori, közkedvelt ünnepi süteménye
a rétes. Sokféle töltelékkel lehet ízesíteni: reszelt sárgarépával, sütőtökkel, főtt,
tört krumplival almával, szilvával, dióval, mákkal, túróval töltik.
Elkészítés:
Az oldalast besózom, borsozom, egy kevés vizet aláöntve, időnként megforgatva puhára
párolom, majd sütőbe tolva ropogós pirosra sütöm.
A belőle kisült zsírból két evőkanálnyit kiveszek, megpirítom benne az összevagdalt
vöröshagymát, megszórom a pirospaprikával, ízesítem az összezúzott fokhagymával, a
paradicsompürével. Néhány evőkanálnyi vízzel, esetleg száraz fehér borral hígítom,
beleadom a feldarabolt zöldbabot, puhára párolom.
Amikor a bab megpuhult összekeverem a tejföllel, tűzálló tálba terítem. A tetejére rakom
a csontok mentén feldarabolt, ropogósra sütött oldalast, előmelegített sütőben
átforrósítom.
Jó étvágyat!
Káposztás malacgulyás
Hozzávalók:
1 kg bőrös malachús,
10 dkg sertészsír,
2 fej vöröshagyma,
1,5 kg savanyú káposzta,
3 dl tejföl,
2 db húsos zöldpaprika,
2 db közepes paradicsom,
2 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál liszt,
só, erős paprika, köménymag,
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát a zsíron megpirítom, hozzáadom a zúzott fokhagymát, megszórom a
köménymaggal és a pirospaprikával. Beleadom a kockákra vágott malachúst, zsírjára pirítom.
A káposzta levét kicsavarom, kevés vízzel felengedve, a húshoz adom. A zöldpaprikát és
paradicsomot nagyobb darabokra vágom, azt is beleteszem. Sózzuk ízlés szerint. Fedő alatt
puhára párolom. Amikor kész, tejfölös habarással besűrítem, kiforralom.
Frissen sütött tócsnival tálalom, tejfölt kínálok mellé.
Jó étvágyat!
Herőce (herőke) vagy csörögefánk
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 db tojás
1 l olaj
1 mokkáskanálnyi só
A tészta tetejére:
30 dkg cukor
pici fahéj
Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk, pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, derelyevágóval
kockákra vágjuk. Nem túl forró olajban kisütjük. A forró herőcét fahéjas porcukorral
megszórjuk.
Jó étvágyat!
Krumpli laska (laksa)
Hozzávalók:
1 kg főtt krumpli
60 dkg liszt
só
Elkészítés:
A krumplit megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk, majd gyúrótáblára hagyjuk hűlni.
Összegyúrjuk a liszttel és a sóval, rudat formálunk belőle. A rúdból darabokat vágunk
le, melyeket kb. 15 cm sugarú vékony körré nyújtunk. A masina tetején, vagy gázlapon
mindkét oldalát megsütjük, és olvasztott zsírral megkenjük.
Lekvárral vagy túróval, tejföllel ízesíthetjük.
Jó étvágyat!
Pampuska
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 db tojás
pici só
2 ek. porcukor
3 dkg cukros tejben felfuttatott
élesztő
8 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
2 ek. rum
1/4 liter tej
vaníliás cukor
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A cukros langyos tejben felfuttatott élesztőt fakanállal összedolgozzuk a tojássárgákkal,
hozzáadjuk a lisztet, apránként az olvasztott vajat, a cukrot, a rumot, a tejet és a sót.
Nagyon alaposan kidolgozzuk, míg a massza el nem válik a fakanálról és hólyagosodni nem
kezd. Ezután letakarva hagyjuk megkenni, utána gyúródeszkán hüvelykujj vastagságúra
kinyújtjuk, lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva ismét kelni hagyjuk,
míg duplájára dagad. Közepét ujjunkkal kissé benyomkodjuk, és forró olajba kisütjük.
Először fedő alatt süssük, utána fordítás után fedő nélkül, kiszedjük szűrőkanállal és
vaníliás porcukorral megszórjuk. Ebből az adagból kb. 25 darab fánk lesz. A jó fánk
sikerének a titka, hogy a helyiséget, az összes hozzávalót, alapanyagot és eszközt
egyaránt melegen tartsuk. Különösen fontos, hogy a tészta meg ne fázzon. Barackízzel
vagy szilvalekvárral fogyasszuk.
Jó étvágyat!
Ganca
Hozzávalók:
1 kg krumpli
kb. 1/2 kg liszt
só
zsír
Elkészítés:
A krumplit megfőzzük, mikor kész beletörjük a vízbe, amibe főztük és hozzákeverjük a
lisztet. Amikor összeáll kiszaggatjuk és forró zsíron megpirítjuk.
Tetszés szerint pirított hagymával, tejföllel, túróval tálaljuk.
Elkészítés:
A csülökhúsról lefejtem a bőrt a zsíros részekkel együtt, apró kockákra vágom,
egy edényben kiolvasztom. A bőr nélküli húst is felkockázom. A kiolvasztással nyert zsíron
a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítom, a tűzről levéve, elkeverem benne a
fűszerpaprikát, a köménymagot, kevés vízzel felengedem.
Visszateszem a tűzhelyre, és zsírjára pirítom. Hozzáadom a kiolvasztott pörcöt és a nyers
húst, majd kevés vízzel félpuhára párolom. Beleadom a megtisztított és kockákra vágott
burgonyát, a feldarabolt zöldbabot, a babérlevelet. Amikor a hozzávalók megfőttek, a
tejfölt belekeverem a levesbe. Forrón tálalom.
Elkészítés:
A tojásokat a porcukorral simára keverjük, majd folyamatos kevergetéssel hozzáadjuk a
lisztet, a sütőport, az olajat, a vizet és ezeket is jól elkeverjük szép simára.
A kilisztezett, kizsírozott tepsibe beleöntjük, és előmelegített sütőben, lassú tűzön kb.
1 óráig sütjük.
Jó étvágyat!
Tócsni
Hozzávalók:
1 kg krumpli
3-4 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymakrém
4-5 evőkanál liszt
1 db tojás
olaj
bors
só
ételízesítő
Elkészítés:
A krumplit lereszeljük, a fokhagymát fokhagyma présen beletörjük, hogy ne legyen darabos.
Hozzá tesszük a lisztet, tojást és ízlés szerint borssal, sóval és pici ételízesítővel
ízesítjük, majd jól összekeverjük. A felhevített olajba nagyobb kanállal adagoljuk, egy
picit ellapítjuk, formázzuk, és jól átsütjük.
Jó étvágyat!
Malomkalács
Hozzávalók:
1 kg liszt
2-3 evőkanál cukor (tetszés szerint)
1 mokkáskanál só
2 csomag vaníliás cukor
1 dl olaj
0,5 l tej
0,5 l víz
Elkészítés:
(A leírt mennyiségből 100-120 malomkalács készíthető.) A tésztához valókat összekeverjük,
egy kicsit sűrűbb lesz, mint a palacsinta tészta.
Evőkanállal rakjuk meleg malomkalács sütővasba. Tetszés szerint lehet még ízesíteni őrölt
mákkal, darált dióval, fahéjjal.
Elkészítés:
A kétféle húsból pörköltet készítünk a fűszerekkel: só, bors, majoranna, pirospaprika,
köménymag, kakukkfű.
A forró vízbe beletesszük a leveskockát, utána a zöldbabot, majd belevágjuk a kolbászt.
Amikor a bab már félig megfőtt, hozzátesszük a krumplit.
Amikor a pörkölt kész, hozzáöntjük az elkészült leveshez. Rántást készítünk, amibe
fokhagymát, pirospaprikát teszünk, felengedjük tejjel, majd ráöntjük a tejfölt és jól
összeforraljuk.
Elkészítés:
Burgonyát megmossuk, héjában feltesszük főni, amikor félig megfőtt, kiszedjük, leöblítés
nélkül hagyjuk kihűlni. Megtisztítjuk, lereszeljük, majd a liszttel, tojással
összedolgozzuk.
Közben a szalonnát összekockázzuk és egy nagyobb serpenyőben kiolvasztjuk szép pirosra. A
visszamaradt tepertőt kiszedjük, félretesszük. A zsírba belemorzsoljuk a brindzát és a
tejföllel együtt melegítjük, olvasztjuk. A tésztát egy edénybe, forrásban lévő vízbe
beleszaggatjuk és pár percig főzzük, egy tésztaszedővel a galuskákat kiszedjük
lecsepegtetjük egy két percig, majd a serpenyőbe helyezzük. Összerázzuk, átforgatjuk,
pár percre pihentetjük.
Egy mélyebb tányérban, tálban tepertővel tálaljuk.
Elkészítés:
Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét.
Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb
tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét. Egy nagy fazékban, amiben
egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr,
beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan
addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban.
Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át!
Felcsíkozzuk a szalonnát, majd egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a
szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a
serpenyőből egy tálba. A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk,
hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy
fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén
sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk. A juhtúrós-tejfölös keverékbe
beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele.
A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő
zsírt a sztrapacskára csurgatjuk.
Jó étvágyat!
Krumpli lángos
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
1/2 dl olaj
1 db tojás
2 dl tej
2 dl víz
2 dkg élesztő
1 csipet só
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben és vízben felfuttatjuk, bedagasztjuk, és kelesztjük. Ha
megkelt, két részre osztjuk. Egyiket a kizsírozott tepsi aljára tesszük, a másikat a
töltelék tetejére.
A hámozott krumplit megfőzzük és áttörjük. A zsíron egy nagy fő hagymát megpárolunk,
rátesszük a krumplit, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Langyosra hűtjük, és a tészta
közepébe kenjük. A tészta tetejét egy kicsit villával megszurkáljuk.
Ha megsült, a tetejét zsírral megkenjük, és lehet fogyasztani. Melegen nagyon finom.
Jó étvágyat!
Írjon nekünk, ha a portállal vagy az oldallal kapcsolatban mondanivalója van: