Palóc kultúra, népviselet, szokások, hagyományok
Palóc Világtalálkozó 2020.júl.31-aug.2
A nemzeti összetartozás évében, 2020-ban a felvidéki Ipolyszécsényke ad otthont a Palóc Világtalálkozónak
2013 óta minden évben más-más helyszínen rendezik meg a palócok nagy seregszemléjét. Az idei évben a 777 éves Ipolyszécsényke várja a világ palócságát július 31-e és augusztus 2-a között. A háromnapos rendezvény a palócság kultúrájának színes palettáját hivatott bemutatni, a népművészet, a képzőművészet, a fotózás, a hagyományápolás és a kézművesség jegyében. A nagyszabású rendezvény főszervezője a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya, de a megszervezéshez csatlakozik a község önkormányzata és a Tar Lőrinc Baráti Kör Kh. Egyesület is
Korábbi világtalálkozók:
I. Palóc Világtalálkozó
II. Palóc Világtalálkozó
III. Palóc Világtalálkozó
IV. Palóc világtalálkozó (2017-ben elmaradt a Palóc Világtalálkozó, helyette egy konferenciát tartotak a palócságról Balassagyarmaton.)
V. Palóc Világtalálkozó
VI. Palóc Világtalálkozó
Palóc (felvidéki) gasztronómia: Juhtúrós (brindzás) galuska szalonnával (sztrapacska) 1. változat (előfőzött krumpliból): Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg burgonya Burgonyát megmossuk, héjában feltesszük főni, amikor félig megfőtt, kiszedjük, leöblítés nélkül hagyjuk kihűlni. Megtisztítjuk, lereszeljük, majd a liszttel, tojással összedolgozzuk. Közben a szalonnát összekockázzuk és egy nagyobb serpenyőben kiolvasztjuk szép pirosra. A visszamaradt tepertőt kiszedjük, félretesszük. A zsírba belemorzsoljuk a brindzát és a tejföllel együtt melegítjük, olvasztjuk. A tésztát egy edénybe, forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk és pár percig főzzük, egy tésztaszedővel a galuskákat kiszedjük lecsepegtetjük egy két percig, majd a serpenyőbe helyezzük. Összerázzuk, átforgatjuk, pár percre pihentetjük. Egy mélyebb tányérban, tálban tepertővel tálaljuk. Jó étvégyat!
2. változat (nyers krumpliból): Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg burgonya Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét. Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át! Felcsíkozzuk a szalonnát, majd egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba. A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk. A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele. A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk. Jó étvégyat!
További kedvelt és hagyományos palóc ételeket, recepteket itt talál. Írjon nekünk, ha a portállal vagy az oldallal kapcsolatban mondanivalója van:
|
|
Az oldalon szereplő információk, képek, publikációk és adatbázisok szerzői jogvédelem
alatt állnak. © | Javasolt minimális képernyő-felbontás: 1024 x 768
|