Ételek római tálban, pataki tálban

Ételek készítésére az égetett agyagedény (kerámia) a különböző kultúrákban már évezredek óta használatos. Az előzetesen beáztatott edény megszívja magát vízzel, így zsíradék nélkül is süthetünk benne ételt, amely csak párolódik, a zárt tér miatt a fűszerek, a zöldségek, húsok íze jobban átjárja egymást. Ezzel egészségesebben, korszerűbben és ízletesebben készíthetjük el kedvenc ételeinket.

Töltött káposzta római tálban

Hozzávalók:
• 50 dkg sertés darált hús
• 30 dkg füstölt oldalas
• 40-50 dkg savanyú káposzta
• 8-9 db közepes káposztalevél
• 10-15 dkg rizs
• 1 tojás
• 1 nagyobb fej vöröshagyma
• 2-3 gerezd fokhagyma
• pirospaprika, kevés liszt
• só, bors (izlés szerint)
• tejföl

Elkészítés:
A hagymát felkockázzuk, és egy kanál olajon megdinszteljük, a rizst félpuhára főzzük (ugyanannyi víz, amennyi a rizs). (Ha sietünk a hagyma dinsztelése és a rízs előfőzése elmaradhat.) A töltelékhez a darált húst (amely dagadó vagy lapocka is lehet) összekeverjük a tojással, a rizzsel, a hagymával, a szétnyomott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával ízesítjük. A káposzta levelek vastag ereit levágjuk, majd beletöltjük a tölteléket. Az előzőleg alaposan beáztatott római tálat zsírral kikenjük, meghintjük fél kanál pirospaprikával, egy kanál liszttel, majd a szálas káposzta felét kinyomkodva egy sort lerakunk, erre tesszük a feldarabolt füstölt húst, majd a becsomagolt töltelékeket elhelyezzük a tetején, végül a másik rész szálas káposztával befedjük az egészet. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, rátesszük a tál tetejét, majd betesszük a sütőbe, amit akkor gyújtunk be közepes hőfokra. Az első óra elteltével érdemes néha rákukkantani, ha elfőne a víz alóla, akkor pótólni kell. Kb. 2 és negyed - 2 és fél óra amíg elkészül. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.

Jó étvágyat!

Kolozsvári töltött káposzta

Hozzávalók:
• 30 dkg lapocka
• 30 dkg füstölt kolbász
• 40 dkg kicsontozott sertéskaraj
• 20 dkg füstölt tarja vagy sonka
• 60-70 dkg savanyú káposzta
• 8-10 savanyúkáposztalevél
• 6-8 dkg zsír
• 1 nagyobb fej vöröshagyma
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 10 dkg rizs
• 1 tojás
• 1 nagy pohár (~4 dl) tejföl
• majoránna
• pirospaprika
• só, bors (izlés szerint)

Elkészítés:
A lapocka felét ledaráljuk, összekeverjük a megtisztított és lereszelt vöröshagymával, a megmosott, átválogatott és lecsurgatott rizzsel, a felvert tojásokkal, a sóval, borssal, majoránnával és a pirospaprikával. A kierezett savanyúkáposzta-leveleket megtöltjük a rizseshúsos töltelékkel, majd a tekercsek két végét behajtjuk, hogy a töltelék ki ne folyhasson belőlük. A füstölt húst 4 darabra vágjuk, a füstölt kolbászt és a kicsontozott karajt is 4 részre osztjuk. A zsírral kikenjük az elõzõleg beáztatott római tálat, és a káposzta negyed részét elterítjük az alján. Megsózzuk, majd szépen egymás mellé rakjuk a töltelékeket. Erre újabb káposztaréteget borítunk. A sonkaszeleteket ráhelyezzük, majd ismét káposztaréteget helyezünk el a tálban. Erre tesszük a füstöltkolbász-darabokat és a felszeletelt karajt, végül beborítjuk a megmaradt káposztával. Rászórjuk a zúzott fokhagymát, ráöntjük a doboz tejföl nagyobb részét. Hideg sütõbe helyezzük, és 2.5-3 órán keresztül, közepes hőfokon pároljuk. Tálaláskor a megmaradt tejfölt kevés pirospaprikával összekeverjük, és rálocsoljuk az étel tetejére.

Jó étvágyat!

Zöldséges csirke római tálban

Hozzávalók:
• 1 db csirke vagy 4 db csirkecomb
• 4-6 db közepes burgonya
• 30-40 dkg friss zöldség izlés szerint vagy
• 30-40 dkg mirelit zöldségkeverék
• 2 kisebb fej vöröshagyma
• 1 ek napraforgó vagy olivaolaj
• só, bors ízlés szerint
• majoranna, bazsalikom ízlés szerint
• sült csirke fűszerkeverék
• 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
Az előzőleg alaposan beáztatott római tálat kivajazzuk és kibéleljük a vastagabb karikákra vágott krumplival, majd a zöldségeket (sárgarépa, paprika, paradicsom, kukorica, cukkini - igény szerint) felkockázzuk, sózzuk, megszórjuk majorannával, bazsalikommal és csorgatunk rájuk kevés olajat és összekeverve a burgonyákra helyezzük. Ha (előfőzött) mirelit zöldségkeveréket használunk, azt csak 10-15 perccel az elkészülés előtt adjuk hozzá. A csirkét (combokat) bedörzsöljuk fokhagymás, sós, borsos olajjal (vagy a fűszerkeverékkel), majd a burgonyát, zöldségeket befedjük vele. Vágott hagymával megszórjuk, lefedjuk a római tálat és 50-60 percet hagyjuk párolódni 180-190 fokon, majd mikor megpuhult, levesszük a tetejét és hagyjuk, hogy a csirke (combok) mindkét oldala megpiruljon.

Jó étvágyat!

Falstaff római tálban (Gegor József után)

Hozzávalók:
• 8 szelet karaj
• 20 dkg főtt tarja vagy sonka
• 1 kg héjában főtt burgonya
• 2 nagyobb fej vöröshagyma
• 1/2 liter tejfől
• 20 dkg reszelni való sajt
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 kk. paradicsompüré
• só, bors, ételízesitő

Elkészítés:
Az előzőleg alaposan beáztatott római tálat vastagon kivajazzuk és kibéleljük a vastagabb karikára vágott krumplival, só, bors, ételízesitő kerül rá, az előzőleg kicsontozott, kicsit kivert húst sózzuk, borsozzuk majd a burgonyát befedjük vele. Vágott hagymával megszórjuk, sózzuk, a tarja szeletekkel betakarjuk, és a fele tejföllel megkenjük. A maradék karikára vágott krumplit ráhalmozzuk ismét sózzuk, borsozzuk és ételízesitővel megszórjuk, majd a maradék tejfölt rákenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Tetejét lefedjük és sütőbe téve készre sütjük, akkor jó, ha a hús megpuhult és a sajt megpirult a tetején.

Jó étvágyat!

Rakott burgonya római tálban

Hozzávalók:
• 20-25 dkg csípős kolbász
• 8 db tojás
• 1,5 kg burgonya
• 3 db közepes hagyma
• tejföl
• pirospaprika
• kakukkfű
• rozmaring
• só, bors (izlés szerint)

Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük. A burgonyát, a kolbászt, a hagymát és a tojást felkarikázzuk. A burgonyával kezdve rétegesen egymásra rakjuk a hozzávalókat. Addig ismételjük, amíg minden alapanyag el nem fogy. Fűszerezzük, a tetejét tejföllel megkenjük. Addig sütjük, amíg a legalsó réteg burgonya is megpuhul. Ekkor a tál tetejét levéve, megpirítjuk.

Jó étvágyat!

Írjon nekünk, ha a portállal vagy az oldallal kapcsolatban mondanivalója van:

Az oldalon szereplő információk, képek, publikációk és adatbázisok szerzői jogvédelem alatt állnak. © | Javasolt minimális képernyő-felbontás: 1024 x 768