Rubik-kocka félprofi kirakása

Ha kíváncsi vagy megleled a talányokat magad
körül. Ha eltökélt is vagy megoldod azokat."
If you are curious, you'll find the puzzles around you.
If you are determined, you will solve them. (E. Rubik)

 

A Rubik-kocka félprofi kirakása

 

Jelen leírás a Rubik-kocka félprofi kirakásáról szól. Korábban láthattuk, hogy a kezdő módszerrel (rétegről-rétegre) bármikor, bárki ki tudja rakni a Rubik-kockát, amennyiben képes megjegyezni négy egyszerű kifejezést és a hozzátartozó mozgásformát. A félprofi kirakás alapja az ún. Fridrich-módszer, de az utolsó réteget nem két lépésben (közel 80 algoritmus megtanulásával), hanem négy lépésben mindössze 13, (módszerünkkel) könnyen megjegyezhető algoritmussal hozzuk helyre.

A Rubik-kockát forgató versenyzők (speedcuberek), akik 10 másodpercnél is rövidebb idő alatt rakják ki a 3x3-as kockát túlnyomórészt a négy lépéssorozatból álló Fridrich-módszert alkalmazzák. Nevezik CFOP módszernek is. Ennek lényege, hogy először az egyik oldal keresztjét (C=Cross) rakjuk ki, majd egyszerre alakítunk ki két réteget (F2L= First 2 Layers) oly módon, hogy a kereszt mellé a megfelelő sarokkockát a hozzátartozó középső rétegbeli élkockával párosítjuk és a helyére forgatjuk. A harmadik lépéssorozatban az utolsó oldal kiskockáit orientáljuk, vagyis egy színre (itt, most citromsárgára) hozzuk (OLL= Orientation of the Last Layer). A még helyükön nem lévő kiskockák orientációjukat megtartó helyre forgatása (permutálása) a Rubik-kocka kirakásának a befejező művelete (PLL=Permutation of the Last Layer)

 

 

1. Az első rétegen a kereszt kialakítása - C

Válasszunk egy tetszőleges oldalt, amelyen a keresztet kialakítjuk. Praktikus okokból mindig azonos színű oldallal kezdjük a kirakást.

Az eredeti 3x3x3-as bűvös kocka színei: fehér, szemben vele a citromsárga; piros, szemben vele a narancssárga; kék, szemben vele a zöld.

 

 

A szabványos Rubik-kocka színeinek elrendezése (sorrendje) könnyen megjegyezhető a BOY szóról. A megfelelő sarokkockán ugyanis a kék, a narancs és a sárga színek (Blue, Orange, Yellow) az óramutató járásával egyezően, ilyen sorrendben követik egymást.
Másik módszer: a magyar zászló színei (piros, fehér, zöld) az adott sarokkockán az óramutató járásával ellentétesen követik egymást.
A színek sorrendjének készségszintű ismerete a kocka-kirakás gyorsaságának elengedhetetlen feltétele.

A kereszt kirakása (itt, most fehérrel kezdünk) egyszerűen megoldható, erre algoritmusokat felesleges megadni.
Az ábrákon szürkével jelzett kiskockák színe irreleváns az adott szituációban.
Elkészül tehát a kereszt:

 

 

Most fordítsuk meg a kockát úgy, hogy a kialakított kereszt alulra kerüljön.

 

 

2. A második sor (réteg) kirakása - F2L

A kirakás e részében egyszerre alakítunk ki két réteget oly módon, hogy az alul lévő kereszt mellé a megfelelő sarokkockát a hozzátartozó középső rétegbeli élkockával megfelelően párosítjuk és mindkettőt egyszerre a helyére forgatjuk.

E fejezetben megcélzott feladat leggyakrabban előforduló eseteinek szöveges leírása:
a. Keressünk olyan sarokkockát, aminek egyik színe a kezdő színünk (itt, fehér), majd szemrevételezéssel keressük meg a hozzá tartozó élkockát (ennek színei a sarokkockánk fehéren kívüli két színéből áll). Egyszerűbb a helyzetünk, ha a sarokkocka az első rétegben valahol, míg a párosítandó élkocka a harmadik rétegben található. Ha nem így lenne, ezt a helyzetet kialakítjuk (vigyázva, hogy a kereszt ne romoljon el).
b. A 3. rétegben levő élkockát célszerűen elforgatjuk (ha szükséges), majd a sarokkockát felvisszük a 3. rétegbe, amit elforgatunk azért, hogy a keresztet vissza tudjuk állítani.
c. Miután a párosítandó kockáink megfelelő állásban vannak, a sarokkockát a későbbi helye fölötti pozícióba mozgatjuk és három egyszerű forgatással a párosított kockákat egyszerre a végleges helyükre visszük.
d. Ezt annyiszor ismételjük, amíg az összes (4) párosított sarok- és élkocka a helyére nem kerül.

A két párosítandó kiskocka (ti. az első réteg sarokkockája és a középső réteg megfelelő élkockája) 42 féle módon helyezkedhet el, ebből az egyik az, amikor megfelelően vannak párosítva valahol a kockán. Tehát 41 különböző algoritmust kellene alkalmazni, amelynek legnagyobb része egyszerűen, akár intuitív módon is vagy az előzőekben megfogalmazottak alapján kivitelezhető.

Feltételezzük, hogy az olvasó a kocka kezdő (rétegről-rétegre történő) kirakásán már túl van, ezért e helyen nem is lenne célszerű a 41 forgatáskombinációt leírni, amikor azt már mások megtették, ahol is megtekinthetjük színes képekkel ilusztrálva az algoritmusokat. Aki inkább a videót kedveli, annak Török Ágoston versenyző mutatja meg a legfontosabb fogásokat:

 

 

Elkészültünk tehát két réteggel:

 

 

3. A harmadik rétegen a kereszt kialakítása OLL-1

A harmadik lépéssorozatban az utolsó oldalon is (mint az elején) egy keresztet hozunk létre, egyelőre figyelmen kívül hagyva azt, hogy a kereszt kiskockái a helyükön vannak-e.

Most ismerkedjünk meg egy hasznos rövid algoritmussal, amit "Szexi mozgatás"-nak is hívnak (Sexy move). Ez egy négy fordulatos algoritmus, nemzetközi jelöléssel RUR'U'. Önálló algoritmusként nem nagyon használatos, de az F oldal mozgatásának hozzáadásával a 3. réteg keresztjét ki tudjuk alakítani.
Figyelem! Ebben az alfejezetben az algoritmusokra (azok egyszerűsége okán) csupán a nemzetközi jelölést alkalmazzuk. A Rubik kocka jelöléseiről - mind a nemzetközi, mind az ún. beszédes jelölésről - leírást itt talál.

 

3.1

F (RUR'U') F'

 

3.2

Fw (RUR'U') Fw'

 

3.3

[F (RUR'U') F'] [Fw (RUR'U') Fw']

 

 

4. Harmadik réteg orientálásának befejezése OLL-2

A negyedik lépéssorozatban a keresztet kiegészítjük, vagyis az utolsó réteget egy színre (itt citromsárgára) hozzuk, egyelőre figyelmen kívül hagyva azt, hogy a kiskockák a helyükön vannak-e.
A kockán kívüli kis vonalkák a sarokkockákon levő 3. oldal alapszínének a helyzetét jelölik.

 

4.1

[Fw (RUR'U') Fw'] [F (RUR'U') F']

Ez tkp. a 3.3 forgatás egyfajta változata

 

4.2

F (RUR'U') (RUR'U') (RUR'U') F'

Ez tkp. F mozgatással kiegésztett 3 db Sexy move

 

4.3

Nemzetközi jelöléssel: B U B' U B U2 B'

Beszédes jelöléssel: BeTe(g) (n) TiBi TuBá(ja)

 

4.4

Nemzetközi jelöléssel: L' U' L U' L' U2 L

Beszédes jelöléssel: LaToL ToLaTu(nk) Le

 

4.5

Nemzetközi jelöléssel: R B' R' F R B R' F'

Beszédes jelöléssel: RiBa(nc) RöFi RiBi RöFö(g)

 

4.6

Nemzetközi jelöléssel: R2 D R' U2 R D' R' U2 R'

Beszédes jelöléssel: RúDRa TűRe DaRa TúRó

 

4.7

Nemzetközi jelöléssel: F R B' R' F' R B R'

Beszédes jelöléssel: FeRi BáRó FőRe BíRó

 

 

5. A harmadik réteg permutálása (sarkok) PLL-1

 

A még helyükön nem lévő kiskockákat orientációjukat megtartva helyükre forgatjuk (permutáljuk). Ezt is két lépésben csináljuk. Először a sarokkockákat rendezzük. A bemutatott két algoritmus egyike mindig elegendő erre. A piros nyilak mutatják a sarkok mozgását.

 

5.1

Nemzetközi jelöléssel: [R' U L' U2 R U' L]2

Beszédes jelöléssel: [RőT Ló TűR ToL]2

 

5.2

Nemzetközi jelöléssel: L' B L' F2 L B' L' F2 L2

Beszédes jelöléssel: LaBiL a FüL BaLo(g) FüLű

 

6. A harmadik réteg permutálása (élkockák) PLL-2

A sarokkockák helyükre történő forgatása után a még rendezetlen élkockákat a helyükre forgatjuk (permutáljuk). A bemutatott négy algoritmusból kettő egymásnak inverze. A piros nyilak mutatják az élkockák mozgását. Ez a Rubik-kocka kirakásának a befejező művelete.

6.1

Nemzetközi jelöléssel: B2 U M U2 M' U B2

Beszédes jelöléssel:(s) TiMi Tú(sz) Mo(s)Ti(s) (s)

 

6.2

Nemzetközi jelöléssel: B2 U' M U2 M' U' B2

Beszédes jelöléssel:(s) ToMi Tú(sz) Mo(s)Ta(n) (s)

 

6.3

Nemzetközi jelöléssel: M2 U M2 U2 M2 U M2

Beszédes jelöléssel: (e)MuT MűTü(nk) (e)MuT Mü(nk)

 

6.4

Nemzetközi jelöléssel: M2 U M2 U M U2 M2 U2 M U2

Beszédes jelöléssel:MűT MűT Me(n)(nk) MűTü(nk) Me(n)(nk)

 

 

Ha a fenti forgatássorozatok rendben megtörténtek, akkor örülhetünk a kész Rubik-kockánknak.

Összeállította: Straub Tamás

A fenti leírás - részben vagy egészben - a forrás megjelölésével szabadon felhasználható.

(Ha megtetszett az ún. beszédes jelölőrendszerünk és úgy érzed frappánsabb vagy könnyebben megjegyezhető "mondókákat" tudnál szerkeszteni a fenti forgatásokhoz - akár más állásból kiindulva - kérlek jelezd nekünk. Érdekes lenne az is, ha a Fridrich OLL-PLL mind a 78 algoritmusára találnánk könnyen megjegyezhető beszédes algókat...)

 

Írjon nekünk, ha a portállal vagy az oldallal kapcsolatban mondanivalója van:

 

Nézd meg, hogyan rakják ki a kockát a bajnokok:

 

Az oldalon szereplő információk, képek, publikációk és adatbázisok szerzői jogvédelem alatt állnak. © | Javasolt minimális képernyő-felbontás: 1024 x 768