Snowboard vásárlási tanácsok

A snowboard kiválasztása

Az ideális snowboard kiválasztása nem könnyű feladat. Több szempontot figyelembe kell venni, hogy megtaláljuk a nekünk való felszerelést.

Főbb szempontok: a snowboard-tudás, testalkat, és a habitus.

Jó tanács: a snowboardunkat ne az ára, színe, vagy tetszés szerint válasszuk ki! Ezeknél sokkal több és fontosabb szempontot kell figyelembe venni, a helytelen választás tönkreteheti a kezdeti lépéseinket, esetleg kedvét veheti a további próbálkozásoktól.

Tudásszint

Egy kezdőnek puhább, lágyabb snowboardra van szüksége egy haladóval szemben. A puha snowboard sokkal jobban kezelhetőbb, könnyebb az irányítása. A snowboard puhasága-keménysége a felépítéséből ered. Attól függ mennyi fa-anyagot, illetve más merevítőt (grafit, kevlár, karbon stb.), építettek bele a gyártás során, illetve azokat hogyan helyezték el benne. Itt érdemes megjegyezni, hogy a snowboard lapok árát ez a felépítés, a felhasznált anyagok mennyisége és minősége erőteljesen befolyásolja. A snowboard talpanyaga is sokféle lehet. Az olcsóbb típusok nem olyan gyorsak, a csúcsmodellek talpanyagának nagyobb a részecskesűrűsége, ezért jobban csúsznak. A snowboardok kantnijában (körbefutó fém él) is lehet különbség, a magasabb kategóriában rozsdamentes acélt használnak az olcsóbb fém helyett.

A középhaladó szinttől (a kezdeti ijedtségeken túl a biztos lapkezelés birtokában) a választásba már beleszólnak a különböző irányzatok/habitus. Van, aki kimondottan csak pályán használja a snowboardot, de vannak, akik már ilyenkor nyitnak a szűz-hó, az erdő esetleg a park felé. A pályán általános-, vagy pálya-lap (all mountain), nagyobb tempóhoz kemény, hosszú lap javasolt, míg a mély-hóban a kicsit szélesebb freeride-lapok (directional) viselkednek a legjobban, a parkokban viszont a mindkét végén hajlított és szimmetrikus (twin tip) freestyle-lapok használhatók a leginkább. Manapság már találkozhatunk a freeride és freestyle snowboard deszkák ötvözetével is (directional twin).

Jó tanács: az internetes szakoldalak, fórumok és web-shopok segítségül lehetnek számunkra a tájékozódásban, mert sok jó információt tartalmaznak, de a végső választásban kérjük egy szaküzletben dolgozó eladó szakszerű segítségét!
(a monitor mellett nem derül ki egy lap valódi keménysége, de a sportboltban alkalmunk nyílik kicsit meghajlítgatni, összehasonlítani azokat)

Testalkat

A testalkat vagy magasság alapján történő kiválasztása a felszerelésnek is fontos dolog. Egy kezdő számára az ideális méret, ha maga elé állítja a snowboardot és az, a kulcscsont és áll közé ér. Ez az a méret, ami az elején könnyű kezelhetőséget biztosít a kanyarodásnál, manőverezéseknél, de az egyenesekben is a kis tempónál megtartja a stabilitását. A középhaladó szinthez az áll és száj közé érő lapok az ideálisak. Haladó szinten a magas tempóhoz a lap stabilitását megnöveli az orrig érő hosszúság (ennél hosszabb lap nem javasolt).

Ezektől kicsit el lehet térni erős testalkat, vagy nagy testsúly esetén felfelé, hiszen a nagyobb felületen jobban eloszlik a testsúly. A nagy lábon élők (yetik) keressék a snowboardok közül a Wide megjelölésű snowboardokat hiszen, ezek szélesebbek az átlagosnál így egy nagy cipő sem lóg le róla.

Van még egy fontos tulajdonsága a snowboardoknak, amivel biztosan találkozni fogunk, a prospektusokban, üzletekben. Ez a lap fordulékonyságának mutatója a rádiusz. A snowboard deszkák élei piskóta alakjukból adódóan (az elején és a végén szélesebbek, mint középen) egy körívet írnak le. Ennek a körívnek a nagysága a fordulékonyság mellett a tempóval is összefüggésben van. Tehát ha ez egy kis sugarú (6-8m) kör oldalíve, akkor a snowboard jobban hasonlít egy piskótára, amely kis ívű kanyarokat tesz lehetővé. Ha azonban a kör sugara 12-14 m, akkor nagy íven kanyarodik a snowboard és nagy sebességnél is uralhatjuk a kanyart.

Újdonság: a 2010/11-es szezonban több gyártó előrukkol a valószínűleg "banán-snowboard, V-rocker, Smiley vagy Negatív camber "..stb néven elterjedő új snowboardjával. Az új lap terhelés nélkül középpontjában fekszik fel a hóra és terhelés hatása alatt érhető el, hogy a lap eleje és vége is hó kontaktba kerüljön. A parkban is előnyös tulajdonságokat mutat, nehezebben akad meg az elemek, boxok csúszása közben, ezáltal biztonságosabb. Dinamikusabb az elrugaszkodás (pop) és lágyabb az érkezés az ilyen snowboardokkal. Ez az új technológia alaposan megosztja a snowboardosok véleményét, sokan ragaszkodnak a hagyományos formákhoz, de egyre jobban hódít a zéró illetve a negatív camber. A snowboard cambert a földre letéve lehet megállapítani.

Hagyományos camber: híd formájú kialakítás, csak a nose (első rész) és a tale (hátsó rész) érintkezik a talajjal, középen megnyomva erőteljesen rugózik.

Zéró camber: a snowboard teljes hossza a talajon fekszik, nem látható a híd hatás.

Negavtív camber: a snowboardot letéve, a nose és a tale a levegőben van, csak a közepén érintkezik a talajjal.

A vsárlási tanácsok forrása:

Írjon nekünk, ha a portállal vagy az oldallal kapcsolatban mondanivalója van:

Az oldalon szereplő információk, képek, publikációk és adatbázisok szerzői jogvédelem alatt állnak. © | Javasolt minimális képernyő-felbontás: 1024 x 768